Desacceleració econòmica? - Estímul.cat - El mitjà obert de les entitats i els ciutadans de La Canonja

Novetats

Home Top Ad

Post Top Ad

dijous, 5 de setembre del 2019

Desacceleració econòmica?


Ja fa uns mesos que els analistes econòmics ho estan avisant: ens arriba una altra crisi econòmica. No ens hem recuperat encara de la darrera gran crisi, que ja ens trobem a prop d'una de nova, que podria acabar per endur-se empreses que encara no s'han acabat de consolidar després dels efectes de la darrera.

D'altra banda, la situació del nostre poble en l'àmbit empresarial, de comerç i d'ocupació no és la millor. A continuació farem una breu anàlisi d'aquesta situació i com pensem que ens hauríem de preparar per a aquesta nova crisi.


Pel que respecta al nostre poble, tenim per una banda que en l'àmbit de l'Ajuntament l'economia està sanejada, i amb superàvit gràcies als impostos de les petroquímiques, que cada vegada són més importants, perquè no hem de retornar tants diners a Tarragona. Això fa que l'Ajuntament pugui assumir inversions de tota mena amb garanties i sense endeutar-se. És un gran avantatge competitiu que s'hauria de posar al servei del poble per combatre aquesta nova crisi que sembla que ens arriba.

- Començarem amb les petroquímiques, un sector que a més d'aportar molts impostos al poble, també ocupa a moltes persones del nostre poble, però també amb molts llocs que no són del nostre poble. Nosaltres volem pactar amb les petroquímiques un circuit formatiu estable que creï una bossa de persones capacitades per accedir a la borsa de treball que puguin oferir les empreses petroquímiques. Aquest circuit ha d'incloure la formació pels candidats, estades en pràctiques a diverses empreses del sector i ajuts en la contractació. Tot adreçat perquè la contractació per part de les empreses petroquímiques de persones del poble sigui preferent.

Empreses que no pertanyen al complex petroquímic, que estan ubicades al polígon de la Canonja, a la vora de la N-340 entre la Canonja i Vila-seca, a l'Avinguda de la Florida i en diversos locals del poble. Són petites empreses entre 3 i 25 treballadors de mitjana, que lluiten cada dia per quadrar els números i mantenir-se obertes cada mes.

Al nostre programa ja explicàvem que aquest col·lectiu necessita que es creï un model associatiu que els permeti trobar sinèrgies entre les empreses. També proposàvem la construcció d'un viver d'empreses que permeti als emprenedors trobar un lloc econòmic amb tots els serveis necessaris per tirar endavant els seus projectes. Hem vist que el grup socialista veu amb bons ulls la construcció d'aquest viver d'empreses, però no és només això el que necessita la Canonja.

El viver d'empreses és necessari dins un Pla Estratègic que creï un entorn de col·laboració, un teixit associatiu entre les empreses que ja hi ha al poble, perquè aquestes puguin millorar els seus resultats, contractar més gent, preferentment del poble, i que també faci el nostre més atractiu per l'arribada d'empreses. Això vol dir tenir un pla estratègic que avaluï la situació i proposi solucions a les mancances que  el sector al nostre poble, començant per fer una Associació d'Empresaris de la Canonja, buscar una solució per endreçar els accessos a les naus que estan a la vora de la N-340 entre la Canonja i Vila-seca, construir el viver d'empreses en una zona estratègica i amb un model de gestió municipal que promogui la vinguda d'emprenedors i l'associació col·laborativa per aconseguir l'èxit.

El comerç, com tothom ho pot veure, no funciona: la Canonja es buida de comerços. La sagnia sembla imparable. Cada any es tanquen més comerços dels que obren, i d'aquests últims, pocs aguanten més de dos anys. Fa poc s'han aprovat els ajuts a l'activitat comercial a l'Ajuntament. Són els mateixos que porta l'Ajuntament aplicant els darrers anys. La veritat és que no és molt difícil preveure el resultat d'aquests ajuts: fins ara no han funcionat i està clar que no funcionaran. Al nostre programa vam explicar les pautes que creiem que s'han de seguir per donar-li la volta a la situació.

La Canonja necessita un Pla Estratègic per la dinamització del comerç, un pla que avaluï la situació actual i que proposi solucions a curt i mitjà termini, però també a llarg.

Dins d'aquest pla creiem que s'ha de recolzar la nova Unió de Comerciants, de la qual encara no en coneixem cap iniciativa. I recolzar-la és estar amb ells a cada pas del camí, proposant accions que ajudin a la fidelització de la clientela. També creiem que s'ha de crear un eix comercial a la Raval, on s'hauria d'elevar la calçada per fer aquest carrer més amigable per les persones. Crear un entorn que ajudi al comerç és bàsic.

També proposàvem al nostre programa la remodelació íntegra de la plaça Ernest Lluch, per fer-la més activa i verda. Dins d'aquesta remodelació proposàvem la integració dins de la plaça del carrer ALa finalitat de tot això és la de crear un espai d'esbarjo no només pels jocs de la canalla i el jovent, sinó que sigui un espai agradable per passejar, amb molts bancs per seure a l'ombra, una font d'aigua, arbres, flors i plantes. Dins d'aquest espai es podria ubicar un petit establiment de restauració amb una terrassa, i a la zona que ara ocupa el carrer A s'hi haurien de poder fer fires comercials, de pagès, artesanals, etc. En aquestes fires, que es podrien fer mensualment, hi podrien participar comerços, empreses i pagesos del poble i de fora. Això ens ajudaria a crear un clima festiu que faci venir gent de fora i veïns nostres a passar una bona estona al poble passejant per la fira, l'eix comercial i les rambles, entrant als comerços i als establiments de restauració.

Amb aquest espai també es podria potenciar el mercat setmanal, començant per canviar el dia per fer-lo més atractiu; no com ara que es fa l'endemà del mercat de Bonavista.

Si seguim totes aquestes pautes i tirem aquests projectes endavant, no només estarem preparats per la propera crisi, sinó que estarem capgirant una situació dolenta que pateix el poble i que la inacció de l'actual consistori ens està portant a un punt de difícil retorn, en la què el nostre poble pot acabar convertint-se en un poble dormitori sense vida ni ànima.

En el pròxim ple farem propostes en aquesta direcció, perquè creiem que els temps se'ns tira a sobre i ja no s'hi val a badar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Bottom Ad

Pages