Redescobrim els Clàssics. Dimarts 16, 23, i 30 de novembre. - Estímul.cat - El mitjà obert de les entitats i els ciutadans de La Canonja

Novetats

Home Top Ad

Post Top Ad

dilluns, 15 de novembre del 2010

Redescobrim els Clàssics. Dimarts 16, 23, i 30 de novembre.

DIMARTS CULTURALS -novembre 2010-

«Redescobrim els Clàssics»
3 sessions musicals
a càrrec de Rafael Esteve Alemany
Professor del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona

L’Orfeó Canongí vol donar continuïtat a la xerrada dedicada al Peer Gynt de Grieg que va oferir la tardor passada, i enguany ho farà amb tres sessions que tenen la voluntat de configurar un petit curs d’audició musical emmarcat en el cicle dels ‘Dimarts Culturals’. Després de celebrar el bicentari de F. Chopin i entrar de ple en un dels títols més commovedors i estimats de tot el repertori operístic, el curs culminarà en l’inici de la “Desena Cultural” de la Canonja amb un dels títols més adequats per a les dates prenadalenques que també s’aproximen.

Així, a partir dels temes escollits us proposem un contacte fortament vivencial amb tres de les anomenades “grans obres” del patrimoni musical de la humanitat. Sota el guiatge de Rafael Esteve, seran exposades amb to distès i escoltades en profunditat per tal que, més enllà d’un títol o un fragment celebèrrim, elles mateixes ens revelin la raó del seu merescut prestigi. Juntament amb detalls significatius de l’època i la vida dels seus autors, coneixerem també les raons i els secrets de la seva composició.

Poques vegades se’ns brinda l’oportunitat de conèixer “des de dins” unes obres que, lluny de considerar inaccessibles, hauríem de poder sentir com a plenament vitals i properes. Benvinguts i benvingudes doncs a una aposta per la cultura de la més alta volada que ens les vol seguir posant a l’abast.


PROGRAMA

Dimarts 16 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre:
Fryderyk Chopin (1810-1849)
Concert per a piano núm. 2

El 2on. concert per a piano (en realitat, el primer en ser escrit però publicat després) obeeix a unes premisses molt específiques: la creació d’un repertori propi per al virtuós itinerant que Chopin desitjava ser al principi de la seva carrera. Tanmateix, un cop reconduïda la seva vocació cap a un objectiu ben allunyat dels grans escenaris, ha passat a la història com a joia de joventut on ja despunten els moments d’intensa càrrega poètica que caracteritzaran les posteriors etapes creatives de l’autor del qual celebrem enguany el bicentenari.

Dimarts 23 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre:
Giacomo Puccini (1858-1924)
La Bohème

A les destartalades golfes que comparteixen com a habitacle, els joves bohemis utilitzen el manuscrit del drama que un d’ells escriu com a combustible per alimentar el foc... Així, extrapolant a París les seves pròpies experiències estudiantils, evidentment idealitzades i encaixades en el romanticisme tardà de la novel·la "Escenes de la vida bohèmia" del francès Henry Murger (1822-1861) sobre la qual es basa el llibret, Puccini ens endinsa en un món de sentiments intensos plenament imbuïts dels ideals operístics del seu temps.


Dimarts 30 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Oratori de Nadal

Formada per sis parts amb la intenció de ser interpretades durant diversos dies al llarg de les festivitats nadalenques, aquesta original composició conserva una unitat que no és incompatible amb la seva aparent fragmentació ni amb el recurs tant habitual en el seu temps a la “paròdia”, és a dir, a la reutilització de músiques escrites en altres moments, de vegades amb un origen profà que res tenia a veure amb el seu destí final.


RAFAEL ESTEVE ALEMANY

És professor d’Història general de la música i d’Història de la música vocal al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. També ha estat professor convidat del Conservatori Superior de Palma de Mallorca, i és freqüentment sol·licitat per realitzar cursos d'audició a la Facultat d’Educació de la Universitat de Vigo.

L’any 1998 va crear l’Aula Oberta de l’Escola Municipal de Música de Girona, un espai d’audició obert a tots els assistents, independentment dels seus coneixements previs. La iniciativa s’ha consolidat com a oferta cultural d’aquella ciutat, i ha estat l’origen de nombrosos seminaris que imparteix per tot l’estat.

És autor de ”Música y palabras”, una antologia comentada de cartes de compositors, i de ”Comprender y amar la música”, una història de la música accessible a tots els públics; ambdues obres li han estat encarregades i publicades per l’editorial Océano. També ha escrit nombrosos textos per a programes de concerts familiars, així com articles d’història, anàlisi i pedagogia per a diverses revistes especialitzades.

Ha obtingut les llicenciatures i titulacions superiors del Conservatori de Barcelona, Universitat de Barcelona i Guildhall School of Music and Drama de Londres. Així mateix, ha finalitzat un màster en Musicologia i Educació musical a la Universitat Autònoma de Barcelona. Més enllà de les certificacions oficials, però, el que l’ha format en més gran mesura és una recerca autodidacta i constant en el camp musicològic, esperonada pel desig de compartir allò adquirit. Per a més informació, podeu consultar el lloc web: http://www.rafaelesteve.com/





ORFEÓ CANONGÍ
Plaça Mestre Gols, s/n. La Canonja (Tarragonès)

Si vols rebre’n les activitats, escriu-nos a:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Bottom Ad

Pages