Presentació de l'Elies, el nou Nano de l'Orfeó Canongí - Estímul.cat - El mitjà obert de les entitats i els ciutadans de La Canonja

Novetats

Home Top Ad

Post Top Ad

dilluns, 16 d’agost del 2021

Presentació de l'Elies, el nou Nano de l'Orfeó Canongí

El divendres 13 d'agost s'ha presentat un nou nano de l'Orfeó Canongí, dins els actes centrals de la Festa Major de la Canonja, precedents al magnífic pregó realitzat pel jove i reconegut ballarí canongí Aleix Mañé Sáez.

L’any 2020, amb l’esperit d’incorporar nova gent a la colla de geganters, va néixer la idea de construir nous elements pel Seguici. Vam arribar a la conclusió que una manera de poder fer-ho era creant uns nanos representatius del poble. Aquest projecte es va iniciar amb la construcció de tres nanos: la Daina, una nena de l’Agrupament Escolta Bisbe Borràs; l’Elies, un pagès que tenia la fama de conrear el tan estimat préssec canongí; i un tercer, que va ser escollit per votació popular. L’escollit va ser el Joan Alberich, fotògraf i alpinista. Ja estem treballant-hi per poder inaugurar-lo la propera Festa Major d’hivern.

El que us presentem avui, l’Elies, vol homenatjar el món de la pagesia i els agricultors canongins, tot reivindicant les arrels i l’essència de poble, d’un municipi eminentment agrícola com la Canonja. I en concret, el nom escollit fa referència als antigament famosos préssecs canongins, anomenats "de l’Elies”. Com cita el morellenc Josep Bultó en el seu llibre
”El préssec canongí era l’últim que es collia, a finals de juliol i primers d’agost. Va durar uns anys, entre 1948 i 1960, que el poble era conegut arreu, des de Barcelona fins a l’estranger, per la fama dels seus préssecs. No se n’han conegut mai més de tan bons; era el famós Canongí, préssec molt delicat i bonic, gros i de color groc. Si es menjava madur era dolç com la mel; pelats tallats i posats en un bol amb vi fresc, no heu menjat cosa més bona! Quan te’ls havies menjat, aquell vi no tenia cap atractiu, el préssec en canvi, era més bo, però el vi perdia tot el gust."
El nano ha estat portat a terme, a l’igual que la Daina, per l’escultor Ferran Rey i la pintora Marina B. Cubells, en base al disseny i indicacions del Pep Espasa, i amb la confecció de vestuari per part del Josep Maria Casas del Barato de Reus, i els retocs i posta a punt de la Montserrat Canadell i el Josep Maria Espasa. I l'encarregat de portar-lo ha estat el Robert Qué Paixà. Abillat amb camisa blanca, barretina morada (també denominada barretina “musca, pròpia del Camp de Tarragona, del Segrià i de la Ribera d’Ebre), i amb faixa, pantalons i espardenyes, representa el típic pagès català.


En l'acte hi van participar per primera vegada conjuntament tots els elements de la Coordinadora d'Entitats del Seguici Canongí: juntament amb els Gegants Bià i Esperança i els citats nanos Daina i Elies, també hi van participar els recentment presentats en societat el nou Mico de la Canonja i el Mamut del Ball de Diables de la Canonja.



Els Amics dels Gegants i Grallers de l’Orfeó Canongí volem animar a tota la gent que vulgui portar un nano o els gegants que s’apunti a la colla. Esperem que la fal·lera continuï i anem enriquint entre les diferents entitats aquest Seguici Canongí que contribueix a fer tant de sentiment de poble.

Benvingut, Elies!


Amics dels Gegants i Grallers de l'Orfeó Canongí
(Fotografies i vídeos: Pep Espasa)
 
Col·labora: 




SEGUEIX  L'ESTÍMUL!
Introdueix el teu correu electrònic per rebre un avís amb els nous articles.
No te'n perdis cap!

   

I si vols publicar un contingut, només cal que ens escriguis a: estimul@gmail.com
Tots fem l'Estímul!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Bottom Ad

Pages