Entrevista del Diari de Tarragona al President de l'Orfeó Canongí - Estímul.cat - El mitjà obert de les entitats i els ciutadans de La Canonja

Novetats

Home Top Ad

Post Top Ad

divendres, 2 de desembre del 2016

Entrevista del Diari de Tarragona al President de l'Orfeó Canongí

(Text íntegre de l'entrevista publicada el 29 de novembre de 2016 al Diari de Tarragona)

"Necessitem que l'Orfeó sigui l'epicentre de la cultura a la Canonja"



- Ara se celebren les 34ª Desena Cultural Canongina. Com s’ha organitzat l’edició d’enguany. És a dir amb quin objectiu?

- Sí. Des de fa 33 anys, pels volts de novembre/desembre, programem tota una sèrie d’activitats de cara als socis de l’entitat, i als canongins i gent de les poblacions veïnes en general. És on concentrem la major part d’actes organitzats directament des de la Junta, a banda dels que ofereixen al llarg de l’any les seccions actuals de l’entitat: l’Escola de Balls de Saló, l’Escola de Música, el grup de teatre “Camàndules”, el Club de Billar, els Gegants “Bià i Esperança” –amb els membres de la colla i els grallers-, i el grup de Carnaval. Sempre intentem que hi hagi força varietat, de cara a les diferents edats i inquietuds culturals: música, balls, gastronomia, animació infantil, etc.


- Hi ha una part d’òpera amb el cicle d’audicions.

- És una aposta que portem realitzant des de fa 6 anys, al veure la categoria i qualitat d’aquestes audicions impartides pel Rafael Esteve Alemany, professor d’història de la música al Liceu. És una delícia assaborir la seva manera d’aproximar-te a les grans obres de la música clàssica, per la seva manera d’explicar-ho, de viure-ho. En el cicle d’enguany ens endinsarem en “La Traviata” de Giuseppe Verdi, la “5a Simfonia” de Gustav Mahler, i “Romeu i Julieta” de Sergei Prokòfiev. Recomano a tothom que ho provi –i no és necessari saber de música ni ser un gran melòman de clàssica per disfrutar-ho- ; segur que repetiran.


- Aquest divendres arriba un concert amb Swing Airlines.

- Els últims anys hem introduït diverses festes de Swing, donat que darrerament molta gent s’està apuntant a classes de ball de Lindy Hop a Tarragona, Reus, Valls, ... I aquesta vegada comptarem amb la música en directe del grup Swing Airlines. Així que convidem a tothom a venir a ballar; o a fer una copa tot gaudint del concert d’aquests magnífics músics.


- Dissabte és el moment del gran reBOOMbori.

- Amb el patrocini del Patronat de Cultura del Castell de Masricart, hem afegit aquest espectacle d’animació infantil, amb cançons, danses, jocs musicals, per a nens i tota la família.


- I també es fa un taller d’arrossos.

- Molts anys aquesta aproximació a la cultura gastronòmica ens l’ha fet la gran cuinera i amiga Mariona Quadrada. Enguany serà el David Solé del restaurant Barquet, amb el taller d’arrossos, i posterior degustació! Aquí sí que necessitem que la gent reservi plaça, enviant-nos un mail a orfeocanongi@orfeocanongi.com o a l’estanc Cal Quimet de la Canonja.


- S’està treballant en un acord entre l’Orfeó Canongí i l’Ajuntament sobre l’edifici de l’entitat...

- La seu de l’Orfeó és un edifici històric obra de l’arquitecte Antoni Pujol i Sevil, inclòs al Catàleg de Béns Protegits del Patrimoni Cultural de Tarragona. No obstant això, el seu estat és bastant obsolet en molts aspectes. El seu manteniment és molt costós, i sovint l’entitat ha de fer front a quantitats ingents de diners per solventar totes les problemàtiques que van sorgint. I més, si tenim en compte els requeriments cada vegada més restrictius de les noves normatives, provoca que se’ns exigeixin unes actuacions d’una envergadura a les que una entitat com la nostra ja no pot fer-hi front.

Necessita una reforma integral i una adequació als temps moderns que només la pot afrontar una administració com l’Ajuntament de la Canonja. És per això que hem negociat un acord, ratificat per tota l’assemblea de socis, de donació de l’edifici a l’ens municipal salvaguardant-nos el dret d’usdefruit dels espais plenament remodelats de la planta baixa per a l’ús de l’activitat de l’entitat.


- L’Orfeó Canongí es va crear al 1930. Quin han sigut l’eix principal de treball o filosofia des de la seva creació?

- Va néixer fruit de l’anhel d’un grup de canongins, que van proposar al mestre Josep Gols de formar un cor líric. L’èxit de l’estrena va ser tal que van procedir, amb l’aportació altruista de tots, a construir la seu actual en només 65 dies! La Companyia Lírica va obtenir un prestigi tal arreu de Catalunya que la gent es preguntava com podien ser amateurs. D’allí van sortir reconeguts cantants com els germans Vidal, les cosines Martorell, etc. Després es van incorporar altres seccions, com la secció Dramàtica, altres d’esportives o la històrica publicació “Estímul”.


- Es parla d’un futur teatre per fer-hi més activitats culturals.

- Sí, també es renovarà la sala Josep Gols, dotant-la d’unes instal·lacions i infraestructures modernes al nivell del nostre poble. L’Orfeó és l’únic Teatre del municipi, i necessitem que sigui l’epicentre de la cultura de la Canonja amb les màximes condicions.


- Quins altres punts de futur s’estan tractant?

- Amb aquest acord amb l’ajuntament volem poder centrar-nos per fi en l’organització i dinamització de l’activitat cultural, i treure-li partit a la nova seu, deixant enrere tots els problemes i maldecaps que ens manllevaven tot el temps, patiments i diners de què disposàvem i més. Amb la gratitud dels socis hem aconseguit finalment sobreviure a aquesta difícil situació econòmica i social, on tantes i tantes entitats històriques del teixit associatiu de Catalunya han hagut de desaparèixer. Desitgem que sigui un punt d’inflexió i que, amb el suport dels socis -i demés canongins que volem rebre amb els braços oberts-, representi el renaixement cultural que la història de l’entitat es mereix.


Iñaki Delaurens - Diari de Tarragona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Bottom Ad

Pages